6 Mart 2011 Pazar

Günde 50-250 lira kazanma şansı

Bu yıl düzenlenecek Rock'n Coke, İstanbul Bienali ve Formula 1 gibi etkinlikler, dönemsel elemanlar için yaklaşık 1 milyon kişiye iş imkanı yaratacak. Organizasyonlar başta üniversite öğrencileri olmak üzere pek çok kişiye günlük 250 TL'ye kadar kazanç sağlayacak...

Özellikle yaz aylarına damgasını vuran konser, festival ve yarış organizasyonları vaat ettikleri eğlencenin yanı sıra genç nesil için de önemli iş fırsatları yaratıyor. Öyle ki, büyüklüğüne göre bir ile bin kişi arasında ek istihdam sağlayan bu organizasyonlar, yılda 800 bin ile 1 milyon arasında ek iş günü yaratıyor. 2011 yılında düzenlenmesi planlanan Rock'n Coke, One Love Festivali, Formula 1, Body Worlds, Dünya Engelliler Kongresi, İstanbul Bienali, Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kongresi, Cirgue du Soleil, Açık Hava Konserleri ve fuarlar bu yılın hem eğlendirip hem de kazandıran en popüler etkinlikleri arasında. Bu sene Bursa ve Trabzon'da gerçekleşecek olan otomobil fuarı, İzmir ve Van'da TÜRSAB desteğiyle gerçekleşecek turizm fuarı ve turnelerin de Anadolu'daki gençlerin host yahut hostes olarak çalışıp para kazanmalarına imkân sağlayacağı öngörülüyor. Öyle ki 23-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 11'inci Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda (EYOF) yaklaşık bin 500 gönüllünün görev alması bekleniyor. İstanbul içinse mayıs ayında Formula1, eylülde 12'nci İstanbul Bienali ve Rock'n Coke var. Okulların tatil olduğu yaz aylarında açık hava konserleri ve fuarlar da her sene olduğu gibi iş imkânı yaratacak.

KİMLER DÖNEMSEL İŞLERDE ÇALIŞABİLİR?

Fuar, kongre ve organizasyonların yarattığı dönemsel işler yalnızca ek gelir yaratmıyor. Bünyelerinde binlerce kişiyi barındıran insan kaynakları ve organizasyon şirketleri etkinlik süresince çalışanlara sosyal güvence de sağlıyor. Türkiye genelinde düzenlenen organizasyonlar için 60 binin üzerinde dönemsel çalışabilecek nitelikli aday havuzu bulunan Unisbul'un Genel Koordinatörü Cemil Erol, bu tarz etkinliklerden sağlanan kazancın çalışanın yetkinliklerine göre değişim gösterdiğini anlatıyor.

Erol, "Dönemsel olarak çalışabilecek kişilerde öncelikle prezantabl bir görünüm, düzgün bir diksiyon ve güler yüz olması bekleniyor" diyor. Yabancı dil bilen, iletişimi güçlü, sorumluluk sahibi, inisiyatif kullanabilen kişilere ek gelir sağlayan kongre, konser, ödül töreni, lansman ve tanıtım aktiviteleri, serbest çalışma imkânı da yaratıyor.

Günlük 250 bin TL

Gelirler, çalışılan gün sayısı ve organizasyonun büyüklüğüne göre farklılık gösterse de günlük minimum 50 TL ila 250 TL arasında değişiyor. Saha tecrübesi olan, uzun saatler boyunca çalışma koşullarına uyum sağlayacak kişilerle çalışmayı tercih eden şirketler, yabancı katılımcılıların ağırlıkta olduğu organizasyonlar içinse yabancı dil şartı arıyor. Çalışan sayısı bir ile bin arasında değişen sektörde genellikle16-30 yaş grubu istihdam ediliyor. Çalışanların yüzde 70'ini üniversite öğrencileri oluşturuyor.

Büyük ölçekli istihdam var!

Banu Tunçağ - Pozitif Proje Prodüksiyon Yöneticisi

Bu yaz One Love Festivali ve Rock'n Coke Festivali gibi büyük organizasyonlarımız olacak, bu etkinlikler dönemsel olarak büyük ölçekte bir istihdam yaratacak. Genelde saha ve prodüksiyon tecrübesi olan, aynı zamanda uzun saatler süren zorlu çalışma koşullarına uyum sağlayacak kişilerle çalışmayı tercih ediyoruz. Etkinliğin büyüklüğüne göre yarı zamanlı çalışanların sayısı beş ila 80 kişi arasında değişiyor. Bu alanda çalışmak isteyenlere tavsiyem; yapılan işin tüm detaylarına hakim olmaları, kolay kolay vazgeçmemeleri ve yaptıkları işi sevmeleri olacaktır.

"Enerjik insanlar aranıyor"

Ebru Coş - Manpower Türkiye Genel Müdürü

Dönemsel istihdam yaratan festival, açılış, konser vb. organizasyonlarda çalışması için genellikle öğrenciler tercih ediliyor ve değerlendiriliyor. Bu organizasyonlarda esnek çalışma saatlerine uyabilecek, uzun saatler ayakta kalabilecek kişilere ihtiyaç duyuyor. Zira söz konusu organizasyonlar oldukça fazla enerji gerektiriyor. Bu etkinliklerde enerjisi yüksek ve uzun saatler boyunca güler yüzlü çalışabilecek insanlar aranıyor ve tercih ediliyor. Söz konusu organizasyon uluslararası bir nitelik taşıyorsa ve yabancı konuklar bulunacaksa iyi derecede İngilizce bilen öğrenciler ya da kişiler gerekiyor. Bir organizasyonda kaç kişinin çalışacağı etkinliğin büyüklüğüne göre değişiyor. En düşük 50'den başlayıp 250'ye kadar kişinin çalıştığı dönemsel işler olabiliyor.




DÖNEMSEL İSTİHDAM UZMANLARI NE DİYOR?



"Kendine güven" ilk kural

Cemil Erol - Unisbul.com Genel Koordinatörü

Her yıl geleneksel olarak gerçekleşen fuarlar ve organizasyonlar en çok dönemsel istihdam yaratan etkinlikler. Biz daha çok kurumsal firmaların veri giriş elemanı, çağrı merkezi elemanı, ofis asistanı, müşteri temsilcisi, IT elemanı gibi dönemsel ihtiyaçlarına çözüm buluyoruz. Firmalar, festival, konser, toplantı gibi organizasyonlarda öncelikle üniversiteli gençler tercih ediyor. Dönemsel olarak çalışabilecek kişilerde öncelikle prezantabl bir görünüm, yurtdışından gelen yabancı misafirleri karşılayabilecek ve yönlendirebilecek düzeyde İngilizce, düzgün bir diksiyonu ve güler yüz bekleniyor. Bu aktiviteler sosyal olarak gençleri geliştireceği için, birçok üst düzey yöneticiyle tanışma fırsatı bulabilirler. Özellikle üniversite öğrencilerinin kaçırmaması gerekiyor.

Tek seferde 1300 kişi

Remzi Gül - İNKA Kurucu Ortağı

Rock'n Coke, Cirgue du Soleil, Body Worlds, Dünya Engelliler Kongresi, Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kongresi bu yıl istihdam yaratacak önemli organizasyonlar arasında. Ajansımızda bu tarz projelerde istihdam edilmek üzere kayıtlı 20 bin kişi var. Her geçen gün bu rakam değişiyor ancak aktif çalışmakta olduğumuz kişi sayısı bin civarında. Şirketimize kayıtlı olan dönemsel elemanların yüzde 83'ünü üniversite öğrencileri yüzde 17'sini ise mezun kişiler oluşturuyor. Etkinliklerde çalışan sayısı büyüklüğüne göre değişiklik gösterebiliyor. Bir etkinlikte bir kişi de çalışabiliyor, 1300 kişi de.

Anadolu'daki gençler için önemli fırsatlar var

Köyüm Özyüksel - Bravo Organizasyon Kurucu

2011 yılında Bursa ve Trabzon'da gerçekleşecek olan otomobil fuarları, İzmir ve Van'da TÜRSAB desteği ile gerçekleşecek turizm fuarları ve turne yapan gösteriler de Anadolu'daki gençlerin host ve hostes olarak çalışıp para kazanmalarına imkan tanıyacak. İstanbul için mayısta F1, Eylül'de 12. İstanbul Bienali ve Rock'n Coke var. Okulların tatil olduğu yaz aylarında açık hava konserleri ve düğünlerin de her sene olduğu gibi iş imkanı yaratacağına inanıyorum. Bu tarz etkinliklere eleman yönlendirirken güler yüz, kendine güven, misafirlere hitap şekli bizim için fiziksel özelliklerden daha önemli. Bu yüzden adayların boy ve kilolarına değil davranışlarına ve karakter özelliklerine bakıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Borsa-Hisse Senedi-Varant-Emtia, Altın, Dolar, Maden-TÜRKIYENIN EN IYI HIT KAZANDIRAN SITESI