4 Mart 2011 Cuma

16 bin kişiye iş!

Ayrıca işsizlik maaşından yararlanmak da kolaylaşıyor... Çalışma Bakanlığı düğmeye bastı

Çalışma Bakanlığı, iş güvenliği konusunda önemli bir yasal değişikliğe hazırlanıyor.

Bakanlık, iş güvenliğinde 50 işçi sınırını kaldırıyor. Bunun yerine bütün işletmelere iş güvenliği konusunda yükümlülük getiriyor. Halen 50 işçiden fazla kişi çalıştıran işletmeler iş güvenliği uzmanı bulundurmak ya da bu hizmeti satın almak zorunda. Yeni düzenlemeyle ilgili bilgi veren Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yapılan değişikliğin ardından 16 bin yeni uzmana ihtiyaç duyulacağını açıkladı.

Zaman Gazetesi'nden İsa Yazar'ın haberine göre, Türkiye'nin iş güvenliği konusunda alması gereken önemli mesafelerin bulunduğunu belirten Ömer Dinçer, "İş güvenliği konusunda çalışan sayısına dayalı sınırlamaları kaldırıyoruz." dedi. Gazetecilerle bir araya gelen Bakan Dinçer, işyeri denetim politikalarını değiştirdiklerini anlattı. "2010'da bütün madenleri yeniden tek tek inceledik. 58 tanesini kapattık. Yapı işletmelerinden 256 tanesini ve diğer sektörlerden de 28 işletmeyi kapattık. Ancak işletmeyi kapatmak bizim için bir amaç olamaz, olmamalıdır. Bizim amacımız hem işletmelerin çalışmasını sağlamak hem de insanların hayatını ve sağlığını tehlike altına almaksızın bu işi yapmak olmalı." ifadelerini kullandı. Bakan Dinçer, "İş güvenliği konusunda 50 işçi sınırlamasının kalkması ne anlama geliyor? Bakkal ve esnaf iş güvenliği uzmanı mı çalıştıracak?" sorusuna, "Bir kişi bile çalışsa o kişinin hayatı önemlidir. Sınırlamaları kaldırırken herkese aynı sorumlulukları yükleyeceğiz anlamına gelmez. Herkesin yaptığı işin anlamına göre sınıflandırma yaparak güvenlik hizmeti alma veya çalıştırma konusunda düzenleme yapacağız." cevabını verdi.

Bakan Dinçer, işsizlere de müjde niteliği taşıyan bir haber verdi. İşsizlik maaşından yararlanma şartlarını kolaylaştıracaklarını anlattı. Tasarının hazır olduğunu, Meclis'in çalışma takvimi açısından ancak seçimden sonra yetişebileceğini duyurdu. Çalışma Bakanı, şeker hastalarının tartışma konusu olan şeker ölçüm çubuklarını sağlık ocakları ile aile hekimliklerinde ücretsiz dağıtma kararı aldıklarını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaadi olarak getireceğini söylediği aile sigortasına ilişkin de açıklamalar yapan Bakan Dinçer, kayıtdışını azaltarak kaynak oluşturma hedefinin gerçekçi olmadığını söyledi. Dinçer, 600 lira aile sigortası uygulamasının, asgari ücretin 630 lira olduğu bir ortamda kayıt dışı çalışmayı teşvik edeceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Borsa-Hisse Senedi-Varant-Emtia, Altın, Dolar, Maden-TÜRKIYENIN EN IYI HIT KAZANDIRAN SITESI